Boule

Boule

Spelet – I korta drag hur man spelar

Det tar ungefär tio minuter att lära sig spela boule, men man får hålla på i många år innan man behärskar alla taktiska och tekniska finesser. Boule är en utpräglad precisions sport, kombinerad med otaliga taktiska varianter. I boule spelar man antingen tre mot tre (trippel), två mot två (dubbel) eller en mot en (singel). I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har man tre klot var. Kloten är av metall och man spelar på grus. Man spelar mot en liten målkula (lillen) och spelet går ut på att man får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare lillen än motståndarens bästa kula. Varje kula är värd ett poäng. Man kan alltså erhålla ett till sex poäng per omgång (ett till tre poäng i singel). Spelet börjar genom att man lottar om vem som skall kasta lillen. En spelare i det lag som vann lotten ritar en ring i gruset och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter. Omgången spelas sedan från denna ring, och det är alltid det lag som inte är närmast lillen som spelar nästa klot. I vilken ordning man spelar sina klot inom laget avgör man själv. Det finns alltså ingen speciell ’turordning’. Den uppkomna situationen avgör vem i laget som spelar. När alla spelare spelat sina klot är omgången slut och man räknar ihop poängen innan nästa omgång börjar. Det lag som fick poäng i omgången gör en ny ring och kastar ut lillen igen. Först till tretton poäng vinner matchen. Om båda lagen ligger lika nära lillen även efter att man använt måttband, spelar det lag som sist kastade och sedan spelar man växelvis tills någon kommer närmare. Ligger båda lagens närmaste klot exakt lika när alla kulor är spelade blir omgången oavgjord (ingen får poäng). Den som sist kastade lillen kastar igen.

Utkast

Vid utkast ska spelaren stå med fötterna helt inom ringen. övertramp är förbjudet. Man får inte helt lämna ringen och båda fötterna ska ha markkontakt till dess klotet eller lillen har landat.

Lägga

När du försöker kasta ditt klot så nära lillen som möjligt kallas det att du lägger. När man lägger brukar man antingen stå upp med lätt böjda ben, eller sitta ner på huk. Du kan välja att kasta med hög båge och ha nedslaget nära lillen (plombering) eller att rulla klotet fram till lillen. Skickliga läggare låter underlaget och den tänkte nedslagsplatsen avgöra hur kastet ska utföras. Om du har underskruv på klotet stannar det fortare och är lättare att kontrollera. Efterhand som du övar upp skickligheten kan du börja med sidskruvar åt höger eller vänster, allt efter vad spelsituationen kräver.

Skjuta

Ganska ofta är det bättre att skjuta än att lägga. Att skjuta betyder att du försöker ’krocka bort’ motståndarens klot med ditt eget klot. Då man skjuter blir resultatet i regel bäst om man står med lätt böjda ben och pendlar med armen i en mjuk rörelse. Som skytt försöker man i regel träffa motståndarens klot, utan att det egna klotet slår i marken först. Avståndsbedömningen och precisionen måste vara exakt. Om du träffar riktigt rent kommer ditt skytteklot att byta plats med det klot du siktade på. Det kallas ’carreau’.

Tänka

Det taktiska inslaget i spelet är stort och man ställs hela tiden inför frågan om man ska lägga eller skjuta. Man måste avgöra var på banan man ska försöka lägga sitt klot, framför lillen eller intill ett motståndarklot. Skickliga skyttar bestämmer sig för om de ska träffa motståndarens klot rakt framifrån eller på sidan, till exempel för att försöka träffa två motståndarklot med samma skott. Som en extra krydda kan man också flytta lillen till en ny position genom att lägga eller skjuta på lillen. Då uppstår en ny situation och det blir ofta många poäng, men inte alltid till den som flyttade lillen.

Mäta

Ibland skiljer endast tiondelar av en millimeter vilket klot som är närmast lillen. Därför hör ett måttband till boulespelarens grundutrustning.

Hur håller man i klotet?

Lägg klotet i handen och håll om det försiktigt, ungefär som om det vore ett ägg. Vänd handen. Handflatan och klotet hamnar då nedåt. Armen ska beskriva en mjuk pendlande rörelse och när du släpper klotet får du en naturlig underskruv.

Lycka till!

Nybörjare

Vill du pröva en idrott som ger ständiga adrenalinkickar på banan? Letar du efter något som varken ruinerar dig eller kräver en massa utrustning för att utövas? En idrott som dessutom är både utmananande och rolig?

Spela boule! Boule passar lika bra för kvinnor som för män, för ungdomar likaväl som för seniorer. Det är en idrott där hela familjen kan delta. Boule spelas året om och antalet aktiva spelare ökar snabbt, liksom antalet boulehallar.

Lär dig grunderna på 10 min

Besök en förening, så lär de dig snabbt allt du behöver för att spela din första match. Redan efter en timme brukar de flesta bli rejält bitna! Därefter väntar en härlig tid, där framsteg varvas med härliga segrar och aha-upplevelser. Sakta men säkert hittar du din personliga spelstil och roll i laget.

Med boule tränar du upp smidighet, balans, bollsinne och psykisk styrka. Du behöver inte vara stark och vältränad för att lyckas. Det händer att garvade landslagsmän möter rejält motstånd från både nio- och nittioåriga.